Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

ENTRE MARES – Concert de música sefardita

Vine a gaudir de música en directe al pati de La Fatal amb el duo “Entre Mares”, una formació que recupera la música que els jueus sefardites es van endur de la península en ser expulsats a finals del segle XV.

ENTRADA GRATUÏTA AMB TAQUILLA INVERSA

El nom d’Entre Mares prové de la referència al lloc on es van establir molts d’aquests, entre el Mar Negre i el Mar Mediterrani. D’altres van anar cap al nord d’Àfrica o, més tard, cap a Amèrica.

Es tracta d’una música amb moltes influències, ja que a la tradició peninsular se li sumen aquelles dels indrets on es van establir. Així, sentirem melodies i ritmes que ens recordaran a la música turca, grega, àrab, entre altres.

Els textos, en judeocastellà, derivat del castellà antic amb influències, novament, dels nous llocs de residència, a més de l’hebreu, tracten sobre temes diversos, especialment l’anomenat “cicle de la vida”. Així trobem cançons de bressol, d’amor i desamor, de matrimoni, de festa i celebració, i, fins i tot, de mort, un gènere anomenat “endecha”.

El duo, format per la lleidatana Ares Gratal (veu i saxòfon) i l’israelià Ira Shiran (acordió), no pretén imitar la interpretació que d’aquesta música es feia fa 500 anys, sinó que recupera les melodies i les porta al seu territori, amb les seves influències personals i els seus instruments.

Aquest projecte, que acaben de presentar a Berlín, el lloc de residència dels dos músics, ha rebut ja més d’un reconeixement públic, ja que ha estat inclòs en el catàleg anual cultural del Consell de Jueus d’Alemanya i acaba de rebre una beca per part de l’estat alemany per continuar treballant i movent el projecte.

L’Ares es va iniciar en la música de molt petita, gràcies a la seva tieta, professora d’acordió. Va estudiar música clàssica i els últims anys s’ha dedicat al jazz i la música d’autor. En aquest projecte, es barreja la música amb la seva altra passió, les llengües. Endinsar-se en el judeocastellà ha estat tota una aventura, enriquidora i plena de matisos.

L’Ira també va créixer amb la música. Va estudiar a l’Acadèmia de Música i Dansa Rubin de Jerusalem. Integrant i fundador de diverses bandes de música balcànica i klezmer, per a Shiran aquest projecte també és especial, ja que el seu avi era descendent de jueus sefardites i fins i tot en parlava la llengua.

DATA

Dilluns 25 jul. 2022
Finalitzat

HORA

7:30 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR