Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Curs – Conèixer el passat per entendre el present, amb Antoni Gelonch

ATENCIÓ: Aquest taller es realitza a l’espai Ves a saber de Barcelona.

Dirigit per: Antoni Gelonch, assagista i divulgador cultural.

4 sessions (març – abril, 2023), de 19h a 20.30h.

  • Dijous, 7 de març
  • Dijous, 21 de març
  • Dijous, 4 d’abril
  • Dijous, 18 d’abril

Sovint ens preguntem cóm hem pogut arribar a una determinada situació, o perquè som com som. Probablement, conèixer el nostre passat ens ajuda a entendre el present i a preparar el futur. El curs vol donar, en quatre sessions, eines per entendre aquells punts forts de la Història que ens han conformat, individualment i col·lectiva, com som. Aquells episodis disruptius en què hem aprofitat o perdut oportunitats d’avançar en els àmbits social, cultural, econòmic i espiritual.

1ª SESSIÓ: RENAIXEMENT SENSE REFORMA

El Renaixement a casa nostra no fou una època d’especial esplendor. Per què vàrem quedar desconnectats, perquè va arribar tan tard? A més, fou un Renaixement coix, perquè fou impossible adherir-se, segons el criteri de cadascú, al Renaixement religiós que va sacsejar profundament Europa, i que avui encara diferencia el Nord del Sud del continent pel que fa a la visió de la transcendència i a l’organització social, amb repercussions en la construcció europea.

2ª SESSIÓ: VOLTAIRE, LA IL·LUSTRACIÓ I ELS CATALANS

En aquesta sessió, aprofundirem sobre un fet fonamental de la història del pensament i de la història europea: la Il·lustració. Un moviment intel·lectual i cívic que consisteix en creure en què la història té un sentit, en creure en una perfectabilitat indefinida de la naturalesa humana, i en creure en una millora continua de les condicions de vida de la humanitat, mitjançant l’aplicació del racionalisme a la cosa pública. Un dels personatges més singulars d’aquest moviment fou Voltaire, massa desconegut entre nosaltres. Fou la seva ironia la que li va fer dedicar tres pàgines del seu llibre “El segle de Lluís XIV” a exaltar els catalans? Perquè ho va fer? Quins lligams hi va haver entre Voltaire i els catalans? I, quins lligams es van trabar entre els catalans i la Il·lustració?

3ª SESSIÓ: IL·LUSTRACIONS, REVOLUCIONS I BUMERANGS

Per diverses causes, que analitzarem, la influència de la Il·lustració fou menor a casa nostra que a la resta d’Europa. Una societat tancada i fortament dirigida pels estaments tradicionals va donar com a resultat una oposició ferma i decidida als principis il·lustrats i revolucionaris. A més, això va fer que quedéssim al marge de les grans Revolucions burgeses del segle XIX i que fóssim l’únic territori en què l’absolutisme tornà a instaurar-se, per a durar. Fou el segle XIX un segle perdut?

4ª SESSIÓ: LLIBERTAT, TOTALITARISME I GUERRA FREDA

L’Estat espanyol, amb Portugal, foren els únics territoris europeus occidentals governats per règims autoritaris després de la Segona Guerra Mundial. Una conseqüència de la guerra freda, que ens va perjudicar històricament. Mentre Europa participava en el debat sobre la llibertat o la justícia, al nostre país la dictadura franquista impedia qualsevol tipus de debat polític. Restar al marge dels grans debats europeus, explica part de les nostres febleses? Amb quines premisses hauríem d’enfocar els debats que no hem fet? Hi som a temps?

Preu del curs: 80 €.

Possibilitat d’inscripció per sessions. Preu sessió: 25 €.


Antoni Gelonch va estudiar Dret i Farmàcia a la Universitat de Barcelona, i també ha seguit cursos a les universitats de Grenoble i de Harvard. Apassionat de l’art i de la reflexió sobre el fet artístic, és director de la Col·lecció Gelonch Viladegut, especialitzada en gravats. És acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i president dels Cercles del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i del Museu Frederic Marès de Barcelona. És autor de diverses obres, entre les quals destaquen “Quan érem lleidatans”, “Luter” i “Napoleó”, “La Revolució i els catalans”, i la sèrie  de “100 dones, 100 inspiracions creatives”, “100 dones catalanes” i “100 pioneres catalanes”.

ATENCIÓ: Aquest taller es realitza a l’espai Ves a saber de Barcelona.

DATA

Dijous 07 març 2024 - Dijous 18 abr. 2024
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Preu

80€

Localització

Espai Ves a saber (BARCELONA)
c/de Còrsega, 371. Planta 6. 08037, Barcelona
Tipus
Codi QR