Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació del “Diccionari de Medicina Il·lustrat per a principiants” i “El coronavirus és verd!” amb Rosa Estopà

La lingüista, investigadora i professora titular de la Universitat Pompeu Fabra Rosa Estopà conversarà dels seus dos llibres “Diccionari de Medicina il·lustrat per a principiants” (Publicacions de l’Abadia de Montserrat) i “El coronavirus és verd! Imaginaris de la pandèmia” (Octaedro editorial); amb la també lingüista i professora de llengua catalana a l’Institut Guindàvols de Lleida, col·laboradora i autora dels llibres Imma Creus i, amb la pediatra al Centre mèdic Vithas i a la Clínica Montserrat de Lleida, Pilar Riu.

Diccionari de Medicina il·lustrat per a principiants” és un diccionari treballat amb diverses escoles de Catalunya que conté 200 paraules, el significat de les quals es dona construït per les explicacions que rauen en el que els infants coneixen o desconeixen sobre el terme. El públic d’aquest llibre són tant els nens i nenes, com les seves famílies, mestres i també els professionals de la salut sobretot el que tracten amb pacients pediàtrics. El llibre té l’aval del Col·legi de metges de Girona i el projecte ha rebut diversos premis relacionats amb l’alfabetització en salut. En aquest diccionari hi trobaràs 200 mots que es fan servir quan parlem de la salut i les malalties. Els autors són 1.200 nens i nenes d’entre 8 i 10 anys. Les explicacions van acompanyades dels dibuixos elaborats pels infants que complementen la informació.

El coronavirus és verd! Imaginaris de la pandèmia” és un llibre que parla la construcció d’un discurs científic en la població infantil i juvenil a través dels mots. A través de l’elaboració del treball, s’ha analitzat com nens i adolescents van viure la pandèmia a través de l’anàlisi de 20 mots claus. Les paraules vinculades a aquesta pandèmia són un exemple paradigmàtic de les transformacions que solen patir els termes quan el seu ús i la seva circulació s’eixamplen. Però com ha repercutit aquesta situació en els més joves de la societat? Com han assimilat l’allau de paraules especialitzades que s’han difós fora de les esferes dels experts? Rosa Estopà ha aconseguit aplegar un extraordinari grup d’autors de diversos camps amb un objectiu concret: examinar els imaginaris que la pandèmia ha generat en els nens i els adolescents, amb termes com ara coronavirus, distància social, aïllament, mascareta o quarantena. L’originalitat d’aquest llibre rau en el fet que comparteix les definicions descriptives dels mots més representatius de la pandèmia de covid-19, així com els dibuixos corresponents, que han elaborat alumnes de Primària i Secundària i que configuren una exposició itinerant que circula pels hospitals de Catalunya.

Rosa Estopà (Santa Susanna, 26 de juliol de 1969) és una lingüista catalana. Ha centrat la seva recerca en el camp de la terminologia, la neologia i la lexicografia. Darrerament, ha estudiat la comunicació entre els professionals sanitaris i els pacients. Actualment és professora titular a la Universitat Pompeu Fabra.

DATA

Divendres 23 febr. 2024
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR