Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació del llibre “L’espoli franquista dels ateneus catalans” de Neus Moran Gimeno

La historiadora Neus Moran Gimeno presentarà el seu llibre d’investigació “L’espoli franquista dels ateneus catalans”, en el qual s’explica com es va exercir, des del 1939 i fins al 1984, un mecanisme repressiu de primer ordre en què convergien la voluntat política de castigar els enemics i l’interès econòmic dels afectes al Movimiento, sobre una xarxa cultural i associativa central de la cultura catalana, la dels ateneus. És una història de passat, i d’un passat recent, però també de present, perquè molts d’aquests expedients estan encara pendents de resoldre.

El llibre “L’espoli franquista dels ateneus catalans” posa al descobert, per primera vegada, els documents que donen a conèixer una de les facetes més desconegudes de la repressió franquista a Catalunya: la requisa patrimonial del moviment associatiu i obrer. L’estudi mostra l’abast i els efectes d’aquest espoli general, metòdic i ben planificat des de l’inici de la Guerra Civil per perpetuar-lo més enllà de la dictadura. A través seu comprovem com la persecució implacable de milers d’entitats ocasionà la destrucció gairebé irreparable del teixit i la dinàmica associativa existent fins aleshores. Aquest llibre corrobora la requisa de 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats extintes pel règim. Un cop decomissades, s’inclogueren en el patrimoni del nou Estat que, més o menys aviat, hi anà instal·lant les dependències dels seus organismes. Aquest procés queda revelat en l’anàlisi dels casos dels ateneus membres de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Neus Moran i Gimeno (València, 1979) és doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València on també va realitzar el treball d’investigació doctoral en l’especialitat d’Art Públic. Actualment, és investigadora de la Càtedra Josep Termes de la Universitat de Barcelona. El present llibre sobre els Ateneus espoliats neix del seu interès per la transmissió i la recuperació de les memòries subalternes, i ha comptat amb l’impuls i la col·laboració de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

DATA

Divendres 25 març 2022
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR