Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

“L’exercici del poder” amb Vicenç Lozano i Antoni Gelonch

Amb motiu de la presentació del nou llibre d’Antoni Gelonch “Camus vs. Sartre, entre la llibertat i la justícia” (Viena edicions), l’autor conversarà amb el periodista Vicenç Lozano, escriptor del llibre “Intrigues i poder al Vaticà” (editorial Pòrtic); sobre l’exercici del poder en diferents institucions a nivell mundial.

El periodista Vicenç Lozano, que ha estat enviat especial de TV3 a Roma durant dècades i, al seu llibre “Intrigues i poder al Vaticà” hi fa un recull de les claus per entendre el Vaticà, un univers de poder més enllà de la religió. Els interrogants que desperta aquest petit Estat són tan nombrosos com els obstacles que tradicionalment ha posat a la transparència. Vicenç Lozano explica les històries com les ha viscut, deixant parlar els protagonistes, que poden dir-se Paul Marcinkus, Lech Walesa, Giulio Andreotti, Paloma Gómez Borrero o Lluís Martínez Sistach o ser un espia sense nom o un funcionari de la Santa Seu.

A “Camus vs. Sartre, entre la llibertat i la justícia”, Antoni Gelonch ens parla sobre la relació polèmica entre Camus i Sartre, dos fars de la intel·lectualitat parisenca. Tot i que al començament eren bons amics es van anar distanciant i van marcar les seves diferències: els seus posicionaments respecte dels totalitarismes, la Resistència o l’ús de l’arma nuclear els van separar cada vegada més. Però la qüestió de fons sempre va ser si cal donar prioritat a la justícia o a la llibertat, i si la fi justifica sempre els mitjans.

Vicenç Lozano  és periodista i historiador, especialista en Itàlia i el Vaticà. Ha estat redactor de la secció d’Internacional de TV3 del 1984 al 2019. Ha treballat a altres mitjans de comunicació, com El 9 Nou, Avui, Diari de Barcelona, Mundo Diario, El País… i ha col·laborat amb la RAI. També ha cobert esdeveniments de gran abast comunicatiu i històric, com els macrojudicis a la màfia de 1986, la independència de les repúbliques Bàltiques de 1991, la guerra dels Balcans i el tsunami asiàtic de 2004. Ha pronunciat conferències a les Universitats nord-americanes de Columbia, Berkeley i UCLA.

Antoni Gelonch va estudiar Dret i Farmàcia a la Universitat de Barcelona, i també ha seguit cursos a les universitats de Grenoble i de Harvard. Apassionat de l’art i de la reflexió sobre el fet artístic, és director de la Col·lecció Gelonch Viladegut, especialitzada en gravats. És acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i president dels Cercles del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i del Museu Frederic Marès de Barcelona. És autor de diverses obres, entre les quals destaquen “Quan érem lleidatans”, “Luter” i “Napoleó”, “La Revolució i els catalans”, i la sèrie  de “100 dones, 100 inspiracions creatives”, “100 dones catalanes” i “100 pioneres catalanes”.

DATA

Dijous 07 abr. 2022
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR