Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Laia MaLo presenta el recull de poemes “Fites” de Marina Tsvetàieva

Amb motiu de la presentació del recull de dos poemaris “Fites” (Edicions del 1984) de Marina Tsvetàieva, l’escriptora, poetessa, música i traductora Laia MaLo oferirà un recital amb les traduccions que li han valgut el Premi Vidal Alcover. Aquest tast de la poesia de Tsvetàieva anirà acompanyat d’efectes visuals i de la música i els paisatges sonors electrònics de Jaume Reus.

Fites” es compon de dos reculls de poemes publicats ara en català per primer cop, que es van escriure entre 1916 i 1920: entre el darrer any de la Rússia tsarista, les revolucions de febrer i octubre del 1917, la precarietat immediatament posterior i la mort per desnutrició d’Irina, la segona filla de la poeta. Les “Fites” representen l’inici de la maduresa literària de Tsvetàieva, la seva entrada al panorama de recitals i el reconeixement de part de la crítica i dels companys de l’Edat de Plata: Akhmàtova, Pasternak, Mandelstam, Balmont… La poeta desplega un imaginari complex i personal, en el qual amor i amistat, maternitat i infantesa, ciutat i ruralia, tradició ortodoxa i màgia gitana, somnis i quotidianitat, i desig hi conviuen enllaçats pel vincle ancestral de la poesia i la música. Poeta del foc, psique russa, sibil·la: Tsvetàieva no admet cap etiqueta perquè en crea una de pròpia. No accepta lleis ni en l’escriptura ni en l’amor: per a ella, vida i literatura signifiquen la mateixa cosa —un apassionament lliure i fervorós.

Prohibida a la Unió Soviètica fins a vint anys després de la seva mort, Marina Ivànovna Tsvetàieva (Moscou, 1892  ̶  Ielàbuga, 1941) és una de les grans poetes de la història de la literatura i una veu inclassificable. D’adolescent, pogué estudiar i viatjar per Europa i, a divuit anys, s’autoedità el primer recull de poemes. Però el moment polític la condemnà a la precarietat i l’alienació: s’exilià primer a Praga, després a París i tornà a l’URSS l’any 1939. Allà se suïcidà a quaranta-vuit anys, després de ser evacuada de Moscou a causa de l’entrada de l’exèrcit nazi. Malgrat el seu periple, ens llegà una obra vasta i particularíssima, que inclou poesia, prosa, teatre, assaig, dietaris, correspondència, i traduccions de Rilke, Baudelaire o Lorca.

Laia MaLo (Laia Martínez López, Berga, 1984) éspoetessa, música i traductora, llicenciada en traducció i interpretació d’anglès i rus per la Universitat Autònoma de Barcelona. Fa anys que viu a Mallorca i forma part del duet d’electrovers Jansky. Ha escrit cinc llibres de poemes, els darrers, Afollada i Venus volta. Ha traduït del rus la poetessa Marina Tsvetàieva, el llibreFites, publicat perEdicions de 1984 i amb el qual ha obtingut el premi de traducció Vidal Alcover.

DATA

Dijous 04 gen. 2024
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida

Organitzador

La Fatal
Codi QR