Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Lectura teatralitzada de “Les aigües de l’oblit” de Sònia Garangou

L’escriptora i historiadora Sònia Garangou presenta el seu darrer llibre “Les aigües de l’oblit. Una història dels brigadistes internacionals del Ciudad de Barcelona” (Pagès editors). La presentació comptarà amb la representació i lectura teatralitzada de fragments de l’obra a càrrec de l’actriu Mireia Clemente i l’actor Ivan Campillo, de La Voz Ahogada Projecte Escènic.

Les aigües de l’oblit” parla dels fets que van tenir lloc el 30 de maig de 1937, quan un submarí franquista va atacar el Ciudad de Barcelona, un vaixell que transportava brigadistes internacionals. Molts d’aquells homes havien creuat mig món per venir a una guerra que malgrat que semblava molt llunyana, sabien que també era la seva. Van deixar la feina la família i una vida aparentment segura per intentar aturar l’amenaça més gran d’aquells moments: el feixisme. Alguns van perdre somnis i esperances en el fons del Mediterrani abans de poder ni tan sols començar a lluitar, altres en la duresa dels fronts, en l’amargor de la derrota i en els camps d’extermini que en alguns casos els esperaven a la tornada. Més de vuitanta anys després, quan el feixisme torna a ressorgir arreu, les seves veus tornen del passat per recordar- nos que l’oblit engendra monstres. El llibre ens explica, a més de l’enfonsament, qui eren aquells brigadistes, què els va moure a deixar-ho tot per anar a una guerra a defensar els seus ideals i a on van anar a parar després. Les seves històries, fins ara anònimes, ens expliquen una part de la Guerra Civil, les misèries i les contradiccions d’aquest conflicte, i també els interessos polítics de l’època, que van condicionar les seves vides i els impulsaren a prendre partit davant la passivitat dels governs del món.

Sònia Garangou Tarrés (Malgrat, 1975) és doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i professora de Ciències Socials. S’inicià en la recerca històrica l’any 2005 amb la publicació de Malgrat 1930-1940. Els anys silenciats. Després ha col·laborat en altres llibres locals i en algunes publicacions col·lectives com La Guerra Civil al Maresme: imatges 1936-1939 o El franquisme a Catalunya (1939-1977). L’any 2017 publicà Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939), resum de la seva tesi doctoral. Actualment, combina la recerca amb l’activitat docent i l’activisme per la recuperació de la Memòria Històrica.

DATA

Dimecres 19 abr. 2023
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Codi QR