Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació de “Lleida. Entre guerra i postguerra” amb Ventura Margó

Ventura Margó, figura clau de l’oposició a la dictadura franquista a Lleida, conversarà amb la catedràtica i doctora en Història, Conxita Mir; sobre el seu llibre de records Lleida. Entre guerra i postguerra” (Garsineu editors), des de la República fins a la Transició.

Amb “Lleida. Entre guerra i postguerra“, Margó vol donar a conèixer el que va viure en primera persona durant la Guerra Civil i la transició, fent ús de la seva memòria. Així, el llibre inclou episodis que van des de l’arribada de la seva família a Lleida ciutat poc abans de la proclamació de la República, quan ell tenia cinc anys, i fins als inicis de la Transició. En aquest recull d’històries pròpies amb caire reivindicatiu, Margo supleix la seva identitat amb el nom de Jordi, nom que segons indica l’autor, va fer servir en l’època de la clandestinitat. Així, ens explica les vivències de la seva infantesa al Canyeret, de la Guerra Civil i de la repressió, tot i que el gruix de l’obra se centra en la lluita contra la dictadura. També narra el periple de quan es va afiliar al PSUC, el 1965, quan acabava de ser nomenat cap de personal d’una empresa, de com va aprofitar una excursió a Perpinyà en autocar amb la seva dona i el seu fill per contactar amb membres del partit i com ho va aconseguir a la terrassa d’un bar i va tornar amb un paquet de fulls volants d’amagat. Margó va ser corresponsable de l’emissora La Pirenaica, cofundador de CCOO i d’UP a Lleida, líder veïnal a la Mariola i dirigent de l’activitat cultural alternativa. També va ser arrestat i va estar dues vegades a la presó. Quan a principis de la dècada dels 70 el van acomiadar de l’empresa on treballava, va obrir una llibreria, L’Àncora, que va acabar tancant després de rebre dos atemptats. Va ser elegit regidor de la Paeria pel PSUC el 1979 i va deixar la política en acabar aquell mandat.

Ventura Margó (Terrassa, 1926) és un novel·lista lleidatà que durant el franquisme treballà en la clandestinitat per la recuperació de les llibertats de Catalunya com a membre del PSUC. Actualment, es dedica a la recuperació de la memòria històrica utilitzant la narrativa.

DATA

Dimecres 06 set. 2023
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR