Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació de “Lleida, narracions mínimes” amb Alfons López i Jaume Barrull

Els autors Alfons López i Jaume Barrull conversaran amb Xavier Reverté i Iolanda Enjuanes, directora de l’Arxiu Municipal de Lleida, sobre la seva darrera publicació “Lleida. Narracions mínimes” (Pagès editors).

A “Lleida. Narracions mínimes” l’artista Alfons López convida a passejar per la ciutat on va néixer i amb la qual ha mantingut un intens vincle sentimental. Des de la ciutat que viu en el record d’infantesa fins al paisatge urbà contemporani, l’artista s’endinsa en petites escenes quotidianes que, amb color brillant i línia enèrgica, capturen la bellesa més essencial de Lleida. Carrers i places, veïnes i veïns que els donen vida i que amb cada gest transformen el paisatge urbà. El llibre inclou una vuitantena d’aquarel·les que, juntament amb les pinzellades d’història que hi afegeixen els textos de Jaume Barrull Pelegrí, ofereixen una ciutat viscuda, vella i nova. Amb el diàleg que estableixen les il·lustracions i els textos de l’historiador, aquest llibre ens apropa el passat recent i el present de la ciutat fent palesa la profunda transformació urbanística que ha viscut durant la segona meitat del segle XX i inicis del XXI. 

Alfons López (Lleida, 1950). Periodista i dibuixant. Ha repartit la seva vida professional entre dos mitjans, l’acudit gràfic en premsa i la narrativa dibuixada a través de la historieta. En el camp de l’humor gràfic d’opinió política o costumista, destaquen els treballs a les revistes Oriflama, Posible, Mundo, Mata Ratos, El Viejo Topo, El Papus o El Jueves, a part de les revistes Butifarra! o Cul-de-Sac, així com als diaris El Periódico, Diario de Barcelona, Avui, La Vanguardia, Diario Público o La Jornada, entre d’altres. Quant al món del còmic, ha col·laborat al TBO, Patufet i diverses publicacions de diferents editorials. Destaquen títols seus com Silencios, La juventud del Capitán Trueno o Estraperlo y Tranvía (totes dues finalistes en els Premis Nacionals del Ministeri de Cultura, 2007 i 2008), així com El Solar (premi Junceda 2017 i Diario de Avisos 2017), Máxima discreción, Llegará el invierno, Miguel Núñez. Mil vidas más, amb guió de Pepe Gálvez, que va ser Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya el 2011, i Una tarde con Himler (Gran premio Diario de Avisos, 2023).

Jaume Barrull Pelegrí és historiador. Doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, ha estat professor d’Història Contemporània a la Universitat de Lleida. Ha publicat diferents llibres i articles sobre el període republicà i de la guerra civil, el darrer, Canvis polítics i qüestió religiosa. El bisbat de Lleida, 1931-1939 (Pagès editors, 2023). Ha col·laborat en obres col·lectives com ara la Història gràfica de Lleida, Història de Lleida o Arrels cristianes. El 2015 es va estrenar en el camp de la ficció amb la novel·la Ànimes batudes i el 2018 va publicar Missa funeral. Totes dues estan ambientades en la guerra civil i el primer franquisme. Entre 1993 i 1998 va dirigir la revista Ressò de Ponent, editada per l’Ateneu Popular de Ponent, entitat que va presidir entre 1995 i 2001. Col·labora habitualment amb la revista Fossa 2018 que publica l’Ateneu Cooperativa La Baula.

DATA

Dimecres 03 abr. 2024
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR