Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació “Macià, el president del poble” amb Quintí Casals i Marc Macià

Els historiadors Quintí Casals i Marc Macià ens parlaran de la figura del president Francesc Macià, amb motiu de la presentació del seu llibre “Macià, el president del poble” (Fonoll), escrit a quatre mans.

El llibre de “Macià, el president del poble” ofereix una altra manera de llegir i aprofundir sobre la figura política i personal del president Francesc Macià. És una mirada renovadora sobre Macià i la Catalunya del seu temps. Francesc Macià és una persona polièdrica. I en aquest llibre en descobreix dos aspectes fins ara poc coneguts. En primer lloc, els orígens i el vincle de Macià amb les Terres de Lleida, cabdals en la seva formació i manera d’actuar, tant en el seu vessant militar com en el polític. Després, el seu gir ideològic, de com fa el pas del conservadorisme de la Lliga al progressisme obrerista de la Federació Democràtica Nacionalista, i de la fidelitat a Alfons XIII a unes conviccions republicanes independentistes. “Macià, el president del poble” s’endinsa en la trajectòria personal i ideològica del president més estimat de la història de Catalunya amb informacions, dades i imatges inèdites. L’obra ofereix una mirada renovadora sobre Macià i la Catalunya del seu temps, i ressitua l’home i el polític com un referent ineludible per entendre el país del segle XX, així com la permanència de les seves idees en el món del segle XXI.

Quintí Casals (Lleida, 1965) és doctor en Història Contemporània, amb la tesi La Lleida dels progressistes (1840-1843). Actualment, és tècnic de biblioteca, professor d’Història de Lleida al programa Sènior de la Universitat de Lleida i president del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià. Ha publicat diversos llibres i articles d’història contemporània, entre els quals destaquen: Polítics de Lleida. El poder local i les seves mutacions a través del temps (1716-1868) (2002), Tots a l’escola? Orígens de l’ensenyament públic contemporani (2006), Modernització i Renaixença a la Lleida del segle XIX (2013), La Guerra del Francès a Catalunya (1808-1814) (2016), Guia de Ponent: 16 rutes per descobrir les terres de Lleida (2018), Catalunya dins l’Espanya centralista (1624-2019) (2019), i «Todo por el pueblo y para el Pueblo»: Los orígenes de la Democracia contemporánea en España (1808 -1890) (2023).

Marc Macià (Les Borges Blanques, 1983) és doctor en Història Contemporània, tècnic de l’Espai Macià de les Borges Blanques i professor associat de la Universitat de Lleida, la Universitat Oberta de Catalunya i l’EURL. Autor de diversos llibres i articles sobre el període d’entreguerres, d’història local i cultural, ha publicat Història del FC Borges: 1917-2017 (2018), Anar al defora: Història i memòria de Llardecans (2020), Els Frares: cent anys d’aprenentatges (1920-2020) (2022), i Vallmanya: el paradís perdut de Francesc Macià (2023). Membre del Grup de Recerca en Estudis Polítics, les Identitats, les Institucions i la Corrupció, de la UAB, també és cap del Departament de Ciències Econòmiques, Humanes i Socials, i coordinador de la Secció de Geografia i Història de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida. D’altra banda, forma part del Consell Assessor Científic i Pedagògic del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre de la Generalitat de Catalunya.

DATA

Dimarts 25 juny 2024

HORA

7:00 pm
Tipus
Codi QR