Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació de “Mare, filla i refilla” amb Margarida Prats Ripoll

Margarida Prats Ripoll ens parlarà de la seva primera novel·la en  clau d’autoficció, una història personal i local amb vocació d’universalitat que porta per títol “Mare, filla i refilla” (Pagès editors).

Mare, filla i refilla” és  un relat apassionat que convida a endinsar-se en l’univers d’una nena, en la dècada dels cinquanta, al si d’una família pagesa que l’arrela al territori a partir de la literatura popular. Amb una mirada lúcida i plena de sensibilitat, l’autora desgrana algunes de les experiències que l’apropen a l’essència del territori que l’ha vist néixer i créixer, a la plana de Lleida. El llibre relata les vivències d’una nena en un poble rural abans de la mecanització del camp. El llibre desgrana els primers records lligats als espais de la casa familiar, de l’escola, del paisatge de l’horta; retrata les seves vivències literàries a la llar i a l’escola i les experiències d’aprenentatge en una escola unitària i de socialització en una població de menys de mil habitants. Ens mostra les relacions entre diverses generacions de dones, les pors, les tristeses, les alegries, les incomprensions i els prejudicis de la nena i del seu entorn. Obre també alguns interrogants sobre la guerra civil al poble i l’arribada de determinades persones que aportaran aires nous al dia a dia quan comença la dècada dels seixanta.

Margarida Prats Ripoll (Torrelameu, 1949) és mestra d’educació primària i doctora en filologia catalana. Ha treballat en la formació inicial de mestres a la Universitat de Barcelona i ha estudiat la vida i l’obra de Màrius Torres, de qui ha editat la poesia i a qui ha dedicat diversos llibres per a infants, adolescents i adults. També ha publicat diversos estudis sobre educació literària i poesia infantil. Ha estat guardonada amb el premi Al pas de la tarda per l’obra sobre Màrius Torres i amb el premi Aurora Díaz Plaja per “La poesia per a infants. Estat de la qüestió en llengua catalana”. Actualment, és professora honorífica de la UB i membre de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida.

DATA

Dimecres 05 juny 2024

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR