Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació de “Màtria o barbàrie” amb Anna Punsoda

L’editora Anna Punsoda conversarà amb Anna Ortín, Ixeya Quesada i Mariona Lladonosa a raó de la presentació de l’assaig conjunt “Màtria o bàrbarie” (Angle editorial) que aplega una trentena d’articles, sobre feminisme i país i en el qual participen les veus del col·lectiu Matriotes, aportant testimonis, experiències i reivindicacions.

A “Màtria o barbàrie” s’hi toquen qüestions com ara l’educació, el territori, l’economia, la llengua i la salut. La confluència de trenta dones de geografies, condicions i professions diferents dels Països Catalans que presenten les seves reflexions davant el col·lapse ecològic, democràtic i socioeconòmic que viu la nostra societat. Nascudes entre el 1980 i el 2000, les Matriotes van polititzar-se entre l’esclat del Procés independentista i la quarta onada feminista, en moviments i lluites socials. Amb tot, es declaren hereves d’una llarga tradició d’artistes, intel·lectuals i activistes que han volgut conciliar el feminisme i el nacionalisme, resignificant-lo per afavorir una nova manera d’entendre la vida en comú, és a dir, una nova manera de fer política i de dialogar amb el conjunt de la societat. Alcen la veu des de Castelló o la Catalunya Nord per existir més enllà dels confins administratius imposats. Alcen la veu en tant que lesbianes, racialitzades o discapacitades, perquè volen que els drets de totes siguin una prioritat nacional. Alcen la veu com a pageses, politòlogues, empresàries, sindicalistes, creients, atees… expertes en el seu camp, perquè saben que per construir la màtria es necessiten a totes. I ho fan amb dos supòsits: que la llengua catalana és l’eina més democràtica possible per aglutinar catalans d’orígens diversos i que tot feminisme nacionalista que no facin elles, serà fet en contra seva.

Els trenta articles que conformen “Màtria o barbàrie” conviden a la reflexió i al debat sobre el futur de Catalunya i aborden la necessitat d’un nacionalisme inclusiu i respectuós amb la diversitat, amb el català com a espai de trobada i a partir de la cosmovisió del feminisme, “l’única ideologia que permet entrellaçar totes les lluites rellevants de l’actualitat”. A partir de la construcció d’una màtria que superi les fronteres administratives actuals i doni veu a tots els territoris per igual; a partir de la defensa dels drets sexuals i reproductius, de salut mental o de la diversitat funcional i la crítica al racisme; a partir de la construcció d’un país amb igualtat de condicions, amb una economia, un model laboral, una educació, una pagesia, una justícia, una política i un sistema sanitari que no arraconin les dones ni la llengua; a partir d’una tradició, una fe, un art i una cultura que posin l’accent en el subjecte femení, en la genuïnitat d’allò que és local i el català davant la pressió de la globalització; a partir de tots aquests aspectes, aquest assaig pretén de convertir-se en el tret de sortida per a establir un diàleg amb el conjunt de la societat catalana i esbossar plegats una Catalunya més lliure, igualitària i justa.

DATA

Dilluns 15 jul. 2024

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR