Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

“Nosaltres, els europeus” amb Antoni Martí Monterde

Presentació del llibre d’assaig sobre estudis literaris “Nosaltres, els europeus. L’escriptor català i la tradició” (Pagès editors) amb el seu autor, Antoni Martí Monterde.

A “Nosaltres, els europeus” s’analitza com Catalunya és un dels pocs llocs d’Europa on no hi ha euroescepticisme: els catalans sempre hem estat immoderadament europeistes. L’obra reflexiona sobre aquest tret característic de la nostra societat, sobretot, gràcies als nostres escriptors. Cap gran escriptor català no és només català, també és europeu. Aquesta actitud, desplegada en multitud de lectors, constitueix una de les estructures intel·lectuals més sòlides de la nostra cultura i, de fet, són una declaració d’independència crítica i de consciència d’internacionalitat literària. Per això les al·lusions a Europa en l’actual moment polític són tan freqüents: perquè parteixen d’aquesta perspectiva en què allò propi, és allò europeu i, allò català la seva concreció. Des de la perspectiva de la literatura comparada, aquest llibre parteix d’aquest fons europeista per a preguntar-se pel futur de les literatures en una futura Catalunya independent, i de la literatura catalana en el marc de la literatura europea, amb la convicció que, des de fa temps, la nostra ja és una literatura entre literatures.

Antoni Martí Monterde (Torís, la Ribera Alta, 1968) és Professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona, on dirigeix el Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu, el Màster Barcelona-Europa i la col·lecció Figura, a Edicions UB. A banda d’articles sobre Walter Benjamin, Josep Pla, Eugeni d’Ors, Santiago Rusiñol, Peter Altenberg, entre d’altres, i edicions de Xavier de Maistre, Joseph Texte, Víctor Klemperer, d’Ernst Robert Curtius i Stefan Zweig, també ha publicat narrativa: “L’erosió” (2001, 2019). Com a assagista ha publicat els llibres “J.V. Foix o la solitud de l’escriptura” (1998), “Poética del Café” (2007, 2021), “Un somni Europeu. Història intel·lectual de la Literatura Comparada” (2011), “El Far de Løndstrup. Assaig sobre la memòria moral dels espais” (2015), “Joan Fuster. La paraula Assaig” (2019), “París, Madrid, New-York: Les ciutats de lluny de Josep Pla” (2019) i “L’home impacient (Diaris 1996-1998)” (2019) i “Stefan Zweig i els suïcidis d’Europa” (2020).). Ha editat “Joan Fuster, Figura d’assaig” (2021) i “Hem d’acostar-nos més a València” (2021).

DATA

Dimarts 28 juny 2022
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR