Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació del llibre Islamisme(s), coordinat per Lurdes Vidal.

Estiu de 2021: els talibans retornen al poder a l’Afganistan i una nova filial de Daesh (ISIS-K) sorgeix com a amenaça fins i tot per al poder talibà. Què tenen en comú? Què els diferencia i què els uneix? De qui hauríem de tenir més por?

Més a prop, a Tunísia, la transició cap a la democràcia està en perill després que els president suspengués el parlament i la crisi política i institucional hagi acabat qüestionant el lideratge dins del partit islamista Ennahdha. No només a Tunísia els islamistes estan en crisi. Al Marroc, les recents eleccions han desbancat del govern als islamistes del PJD. Ja abans, a França, el president Macron va impulsar una llei contra el que anomena “separatisme islamista” que posa en el punt de mira les organitzacions islamistes al país però que, de pas, coarta enormement la capacitat d’acció dels activistes musulmans. Islam, política i activisme és un trinomi complex de gestionar, no només a Europa, també als països de majoria musulmana, on el trinomi es converteix en Islam polític, activisme i autoritarisme. 

Amb motiu de la presentació del llibre Islamisme(s). Islam i política en un món global, parlarem d’aquest fenomen que ha marcat la història política global de les darreres dècades. Qui són els islamistes, què volen, a qui fan por, com veuen la societat i el món i com han interactuat històricament amb la resta d’actors polítics i socials del món àrabomusulmà i més enllà són qüestions que s’aborden al llibre i que mirarem de tractar en aquest debat. Sense donar respostes rotundes, potser fins i tot afegint-hi nous interrogants, el debat ens ajudarà a entendre millor el món convuls que ens ha tocat viure.

La presentació serà conduïda per la llibretera i arabista Mertxe París.

DATA

Divendres 22 oct. 2021
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR