Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació del poemari “Quasi muts” i l’assaig “La serp i la poma” amb Josep Maria Sala-Valldaura

Josep Maria Sala-Valldaura, poeta i crític literari, ens delectarà amb una conversa amb Jaume C. Pons Alorda i Carme Vidal Huguet per fer una doble presentació de les seves darreres publicacions: el poemari guardonat amb el Premi de Poesia Mediterrània Pare Colom 2023 “Quasi muts” (Lleonard Muntaner) i l’assaig que va obtenir el Premi Josep Vallverdú 2022 “La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic” (Pagès editors).

Quasi muts” és un llibre unitari, de quaranta-tres poemes. Segueix un itinerari amb revolts, que parteix del subjecte i va a parar al llenguatge, tot subjecte amb el món com pel món mateix i per les connexions entre el món i el llenguatge.

La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic” és una obra sobre la poesia amb dos tipus d’argumentació, la lògica i l’analògica, que es van alternant. Per una banda, s’explica la poesia com si entressis en una mina i veiessis la galeria de la poesia i els seus materials i aprofitessis per parlar de la seva qualitat i riquesa, i d’una altra es destria el coneixement poètic respecte el coneixement filosòfic i el coneixement científic. Els capítols de “La serp i la pomahan estat confegits amb materials diversos, alguns de caràcter teòric i altres arranats a la lectura de la pràctica creativa. Calia provar de fer ciència amb prou reflexió filosòfica, però des de la individualitat de cada exemple poètic. Calia redactar amb cossos de lletra distints, ja que la poesia no és una ciència verificable i es resisteix a ser explicada, fins i tot poèticament. Per aquesta “raó” que desborda la racionalitat, algunes aproximacions de La serp i la poma han estat fetes utilitzant eines metodològiques de caràcter lògic, però s’alternen amb acostaments en què s’ha emprat la metàfora com a camí més dreturer.

Josep Maria Sala-Valldaura (Gironella, 1947) ha estat catedràtic d’institut i catedràtic de Literatura a la Universitat de Lleida. Ha obtingut els premis Serra d’Or i Cavall verd de la crítica, la menció d’honor de la UNESCO per a la Literatura catalana, l’Ovide de 2015 per al poeta estranger traduït al francès, el Fages de Climent, el Parc Taulí, el Cadaqués a Rosa Leveroni i el Pare Colom de poesia, el Joanot Martorell de narrativa, el premi d’assaig de la Nit literària andorrana i el Josep Vallverdú. El 2019 va rebre el Premi Cadaqués a Quima Jaume en reconeixement de la seva trajectòria literària. Els seus darrers llibres són: de poesia, Refer el no-res i Quasi muts; i d’assaig, Acords i ruptures. Deu aproximacions a la poesia contemporània.

DATA

Dimecres 13 des. 2023
Finalitzat

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida

Organitzador

La Fatal
Codi QR