Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Presentació de “Ucraïna, mon amour” amb Carles Torner

L’escriptor Carles Torner conversarà amb Joan Ramon Zaballos sobre el seu nou llibre “Ucraïna, mon amour” (Empúries), una novel·la que explica la història d’exili d’una traductora que abandona Ucraïna per la guerra i torna a Catalunya, on per a ella tot ha canviat.

Ucraïna, mon amour” s’inicia amb la invasió militar russa que obliga a la protagonista, la Rosalia, a abandonar la ciutat de Lviv —on treballa de traductora— i tornar a Barcelona. Un cop a casa, descobreix que per a ella tot ha canviat. Ja no s’entén amb el seu exmarit, ni amb els amics comuns, vinculats des de sempre al moviment pacifista. Les notícies de la guerra i les trucades a les amistats ucraïneses acaparen la seva atenció, fins al punt de sentir-se mig estrangera a Catalunya, que veu com un país encallat en el marasme. Però dues veus li fan companyia. La del seu pare —mort mesos enrere—, amb qui comença un diàleg nocturn que li revela aspectes d’ella mateixa, i la de l’escriptor que traduïa quan va esclatar la guerra, Isaac Bashevis Singer, que la guia pels camins de la ironia, la protesta i la compassió. Dia a dia, setmana a setmana, la Rosalia recompon la relació amb les amigues de joventut, amb qui establirà un pont amb les veus que li arriben d’Ucraïna.

Carles Torner (Barcelona, 1963) és escriptor. Ha publicat poesia, assaig i narrativa. Entre la seva obra poètica destaquem Viure després (1998), premi de la Crítica de poesia catalana, i Vint-i-set Nadals i un rei (2019). L’any 1997 publica la novel·la L’estrangera. Entre els seus llibres d’assaig sobresurten Shoah, una pedagogia de la memòria (2002) i L’arca de Babel (2005), un recull de cartes dirigides a dones activistes i artistes dels cinc continents. Va dirigir el programa de literatura de l’Institut Ramon Llull del 2004 al 2010. Ha viscut els últims deu anys a cavall entre Londres i Barcelona com a director del PEN Internacional, editor de PEN Internacional. Una història il·lustrada (2021) i responsable de campanyes arreu del món en defensa dels escriptors empresonats i els drets lingüístics, i contra l’agressió russa a Ucraïna.

DATA

Dimecres 22 maig 2024

HORA

7:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida
Tipus

Organitzador

La Fatal
Codi QR