Presentació de “La fi del progressisme il·lustrat” amb Ferran Sáez Mateu
L’escriptor, investigador, docent i filòsof Ferran Sáez Mateu conversarà amb el també escriptor Vidal Vidal sobre el seu nou assaig “La fi del progressisme il·lustrat” (Pòrtic).
A “La fi del progressisme il·lustrat” mostra d’una manera entenedora i amena la inviabilitat a llarg termini de certes idees que avui han esdevingut obligatòries, així com la seva estranya genealogia històrica. Moltes han desembocat en greus contradiccions que, reactivament, han fet revifar respostes polítiques d’extrema dreta arreu del món.
L’horitzó polític del progressisme de matriu il·lustrada era el de la igualtat; l’esquerra postmoderna, en canvi, està capficada avui en la noció de diferència. ¿Les dues perspectives poden coexistir, són compatibles? El debat entorn de les nocions de natura i artifici ha fet palès que no. Des del postmodernisme, la realitat només és una construcció social, un gran artifici, tot i que alhora s’aspira paradoxalment a un món més natural, menys artificiós. Els conceptes de natura i artifici s’han acabat articulant d’una manera confusa. Sovint han desembocat en la impugnació de les idees fundacionals del progressisme il·lustrat per mitjà d’una escolàstica de la diferència centrada en Foucault i la French theory.
Emmanillat per la correcció política, constret per la fraseologia woke, el progressisme il·lustrat sembla haver arribat a la seva fi.
Ferran Sáez Mateu (la Granja d’Escarp, 1964) és doctor en filosofia i exerceix la docència a Blanquerna – Universitat Ramon Llull, on va ser l’investigador principal del grup de recerca en memòria i opinió pública. La seva obra assagística ha estat mereixedora dels premis més prestigiosos d’aquest gènere en català —el Josep Vallverdú, el Joan Fuster o el Carles Rahola— i també ha publicat obres de ficció. Col·labora als mitjans de comunicació des de fa més de trenta anys i en l’actualitat és el responsable d’una columna setmanal al diari Ara.