Presentació del llibre “L’ocupació de Catalunya” d’Oriol Dueñas
L’historiador Oriol Dueñas presenta el seu darrer llibre “L’ocupació de Catalunya” (Rosa dels Vents), sobre l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona el gener del 1939 i el començament de la postguerra a Catalunya. Amb motiu de la presentació del seu llibre, Oriol Dueñas ens explicarà amb la seva pròpia veu el que va representar la caiguda de Barcelona, com s’hi va arribar i què va passar de llavors endavant.
“L’ocupació de Catalunya”, dins de la col·lecció “Dies que han fet Catalunya” de l’editorial Rosa dels Vents, relata de manera detallada i molt ben documentada els fets ocorreguts al final de la Guerra Civil, fent reviure uns dies que formen part de la nostra història en els quals, mentre les columnes de tropes nacionals s’obrien pas cap a la ciutat, s’apoderaven de l’Eixample i eren rebudes per simpatitzants que sortien als carrers, milers de catalans emprenien el camí de l’exili, per carreteres, cap a França. El llibre relata la caiguda de Barcelona en mans dels franquistes i també les accions simultànies que van tenir lloc aquells dies, des dels bombardejos a ports del nord del país per evitar que els soldats republicans embarquessin per anar a recolzar els darrers focus de resistència a València, fins al control de les centrals elèctriques dels Pirineus que proveïen la capital catalana.
El llibre es divideix en tres parts que tenen com a part central l’ocupació per part de les tropes franquistes de la ciutat de Barcelona, el 26 de gener d’ara fa més de vuitanta anys, després de tres anys de guerra. Mentre un èxode de milers de persones travessaven la frontera amb l’estat francès, per exiliar-se, començava el procés de repressió per part dels vencedors de la Guerra Civil.
Oriol Dueñas (Barcelona, 1977) acompanya el lector en un viatge trepidant en el temps a aquell passat que va marcar tot un país, aportant documentació exhaustiva i meticulosa i afegint-hi les mirades diverses i els testimonis reals dels principals actors polítics d’aquell període. L’autor recupera les veus de la por i de la desesperació dels vençuts i les contrasta amb els clams de victòria i d’emoció dels vencedors del conflicte.