Presentació de “Manuel Carrasco i Formiguera” amb Lluís Duran i Solà
Amb motiu de la presentació de l’assaig “Manuel Carrasco i Formiguera. Pensament i acció. Per una Catalunya lliure i socialment justa” (Viena), el seu autor, Lluís Duran, conversarà amb Antoni Gelonch sobre els fets històrics i polítics al voltant d’aquest personatge.
“Manuel Carrasco i Formiguera. Pensament i acció. Per una Catalunya lliure i socialment justa” és la biografia d’un dels polítics que ha deixat una empremta més profunda al nostre país, i que fou afusellat a mans dels franquistes durant la Guerra Civil. Carrasco i Formiguera és una figura cabdal per entendre la història passada i present del catalanisme, i un dels polítics que ha deixat una empremta més profunda en la història del nostre país durant la primera meitat del segle XX. A través del seu ideari —cristià, catalanista, antimonàrquic radical…—, i també de la seva obra de govern —tant a la Generalitat de Catalunya com a l’Ajuntament de Barcelona, però també en entitats d’àmbit més reduït—, l’historiador Lluís Duran ens descobreix la biografia i el llegat polític d’un home que va consagrar la seva vida a defensar Catalunya, la democràcia i la República, encara que això li comportés represàlies durant la dictadura de Primo de Rivera i, en plena Guerra Civil, un judici sumaríssim que el condemnà a l’afusellament per les tropes franquistes. Seguint la seva trajectòria política —de la Joventut Nacionalista a Acció Catalana – Partit Catalanista Republicà, passant per l’impuls a Unió Democràtica de Catalunya—, ens acostem a un home que ha deixat un llegat inigualable.
Lluís Duran i Solà (Barcelona, 1960) és doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i membre del Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals, integrat a la UB. Especialista en la història del catalanisme polític, ha publicat diverses obres, entre les quals destaquen Per conèixer Ferran Soldevila (1994), Sunyol i el Barça del seu temps (1998), Breu història del catalanisme (en dos volums, 2009-2011) i, més recentment, El congrés de Cultura Catalana i la transició política (2016) i Història del catalanisme (2017). Duran és autor de nombrosos articles en les revistes més prestigioses del país, ha coordinat la publicació d’Enric Prat de la Riba (1870-1917): pensar i construir una Catalunya per al futur (2017, amb Joan Safont) i Pompeu Fabra: llengua, civisme i país (2018, amb Jordi Manent).