Presentació de “Una renovada Guerra Fría: Ucrania/Donbass” amb Ignacio Hutin
El periodista internacional Ignacio Hutin arriba a La Fatal per presentar el seu llibre “Una renovada Guerra Fría: Ucrania/Donbass” (’Apostroph). L’autor explicarà les seves vivències de primera mà a la zona en el conflicte bèl·lic amb Rússia i el que ha suposat la seva experiència com a periodista de guerra en aquest camp de batalla.
Ucraïna és un país dividit. Des de la dissolució soviètica i la independència d’Ucraïna el 1991, l’est i el sud del país és majoritàriament prorús mentre que l’oest i el nord és prooccidental. A l’est es parla rus, la identitat es vincula a la indústria, a les ciutats, a l’Església Ortodoxa russa. Per contra, en l’oest predomina l’idioma ucraïnès i la identitat està lligada a l’agricultura i al camp. L’any 2014 Donetsk i Lugansk, les dues regions ucraïneses del Donbass (la conca del riu Donets), es van declarar independents, esclatant una cruenta guerra. Avui encara no s’ha aconseguit una solució al conflicte i les violacions dels successius “alto el foc” han estat reiterades. Des de llavors els separatistes prorussos —secundats per Moscou— que reivindiquen la seva identitat s’han enfrontat amb el govern ucraïnès, que compta amb el suport d’organitzacions polítiques i paramilitars nacionalistes. Aquest conflicte ha modificat les relacions entre Ucraïna i Rússia marcant una ruptura en algunes àrees: es van prohibir els vols directes entre tots dos països, va haver-hi una marcada caiguda de les relacions comercials i, el 2019, la reforma constitucional va establir com a objectiu estratègic d’Ucraïna la incorporació a la Unió Europea (UE) i a l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN). Aquesta aproximació a Occident ha deslligat l’actual estat de renovada guerra freda.
Ignacio Hutin (Castelar, Buenos Aires, 1989) va arribar a la regió de Donbass, dominada pels independentistes russòfils. Una vegada allí, sobre el terreny, va començar a investigar el dia a dia de les autoproclamades Repúbliques Populars de Donetsk (RPD) i Lugansk (RPL). En el seu periple va tenir l’oportunitat de visitar les trinxeres i el front dels combats que separen als rebels de les forces del govern ucraïnès a escassos 500 metres. Hutin és Magíster en Relacions Internacionals, Llicenciat en Periodisme i especialitzat en Lideratge en Emergències Humanitàries. És especialista en Europa Oriental, l’Euràsia postsoviètica i els Balcans, fotògraf, docent i col·laborador de l’àrea de recerca jove al Centre d’Estudis Estratègics de Relacions Internacionals. Finlàndia li va concedir una beca per a la realització d’estudis relatius a l’Àrtic a la Universitat de Lapònia. Va treballar a zones de guerra i ha col·laborat amb mitjans gràfics, de radio i televisius de l’Argentina, Xile, l’Uruguai, Espanya, Sèrbia, Veneçuela, Rússia, els Estats Units i Bulgària, entre ells, Infobae, Página/12, Clarín, Perfil, Tiempo Argentino, Sputnik, CNN, RT, Muy Interesante i Muy Historia. És autor dels llibres “Saturno” (2009), “Deconstrucción: Crónicas y reflexiones desde la Europa Oriental poscomunista” (2018), i “Ucrania: crónica desde el frente” (2021). Ara, amb ’Apostroph, publica “Una renovada Guerra Fría: Ucrania/Donbass”.