Llums i ombres del fenomen “True Crime” amb Fàtima Llambrich i Yago García
Conversa entre els periodistes Fàtima Llambrich, autora del llibre “Sense cadàver” (Ara llibres), i, Yago García, autor del llibre “Qui va matar l’Helena Jubany” (Ara llibres) al voltant del fenomen cultural i literari anomenat “True crime”. La conversa, que tractarà els dos casos exposats als respectius llibres, estarà conduïda per Jaume Barrull.
Fatima Llambrich (L’Ametlla de Mar, 1980) treballa a Informatius de TV3, Televisió de Catalunya. És periodista, que com ella diu “és la definició polida de curiosa”. Llicenciada en Periodisme i en Criminologia i Màster en Seguretat i Prevenció per la UAB. Postgraduada en Tècniques Avançades en Perfilació Criminal i Psicologia Investigativa per la UB. Visita el Ramón Laso a la presó des del 2012, però d’això no en consta titulació. És coautora del 30 Minuts «El Cos del Delicte» (TV3, 2015). I suggereix que us el mireu després d’haver llegit Sense cadàver, no abans, o la realitat us esquerdarà la imaginació.
“Sense cadáver” s’endinsa amb destresa en la metodologia que ha servit als investigadors per fonamentar la primera condemna a Espanya per doble homicidi sense que s’hagin trobat els cossos de les víctimes, ni es tinguin restes biològiques incriminatòries, ni testimonis concloents, ni tan sols una arma del crim i amb un acusat que defensa la seva innocència. Tomben, així, el fals mite del “sense cos no hi ha delicte”. Una investigació periodística de primer ordre convertida en un addictiu relat policial. Un cas real, una investigació criminal per doble homicidi en la qual els cadàvers no s’han trobat. Reuneix tots els ingredients dels millors thrillers: investigadors incisius, un testimoni que contradiu la pròpia testificació, un puzle d’indicis circumstancials i un sospitós, Ramón Laso, els antecedents del qual no passaran desapercebuts als investigadors de la Unitat Central de Persones Desaparegudes.
Yago García (Barcelona, 1995) és graduat en Periodisme i màster en Periodisme Literari per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat cròniques i reportatges en diversos mitjans, i el seu treball «Un sueldo para Mr. Burns» va rebre la menció especial del jurat del Premi de Periodisme Literari organitzat per la UAB i Angle Editorial.
El seu primer llibre és “Qui va matar l’Helena Jubany?”. Es va acostar al cas Jubany l’any 2016, quan els arxius dormien als calaixos del jutjat. Des de llavors ha investigat el cas amb la complicitat de les famílies Jubany i Careta i ha tingut accés privilegiat a fonts i documentació inèdita. Ha col·laborat amb Crims, Equipo de investigación, En el punto de mira i altres programes com a màxim expert en el cas.