Vallcalent 65 - 25006 Lleida

722 255 631

Tertúlia i debat sobre el llibre “Mares” i el còmic “Padrines” amb les autores Sònia Quer i Mariona Visa

Amb motiu de la Marató de Tv3 centrada enguany en la salut sexual i reproductiva, l’autora del llibre “Mares. Crònica d’una situació límitSònia Quer i l’autora del còmic “Padrines. Cròniques de maternitat i criança d’una generació silenciadaMariona Visa; parlaran de les seves respectives obres i establiran un debat sobre el tema actual de la Marató.

Mares. Crònica d’una situació límit” és un llibre sobre la maternitat i tot el que pot comportar. Experiències de maternitat ben diferents que l’autora ha volgut plasmar en aquest llibre, juntament amb el valuós testimoni d’altres mares, per contribuir a visibilitzar la maternitat, amb les seves llums i les seves ombres. Inclou els testimonis de 17 dones, mares, de diferents àmbits laborals. És un relat en primera persona, amb la pandèmia com a teló de fons, que recull el testimoni d’una vintena de mares disposades a compartir la pròpia experiència en veu alta per contribuir a trencar els grans tabús associats a la maternitat i posar de manifest els entrebancs que s’han vist agreujats per una crisi sanitària global sense precedents.

Padrines” és un còmic que recull el testimoni de maternitat i criança de sis dones, àvies d’entre 80 i 90 anys del Pla de Lleida, a qui l’autora ha entrevistat. Són les històries que van viure aquestes sis dones protagonistes durant la postguerra, dones d’una generació silenciada. Sis artistes – Clara-Tanit, Lorena Rivega, Alba Feito, Isabel Vila, Laia Arqueros i Nuria Inés Hernández (Tinta Fina)–  s’encarreguen d’il·lustrar  les històries d’aquestes dones en una novel·la gràfica publicada per Pagès Editors. Cada dibuixant acompanya amb la seva visió artística els relats recollits en aquesta obra gràfica a dues tintes.

Sònia Quer Ballesté (Maials) és llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment treballa a la Xarxa de Comunicació Local, on ha desenvolupat tasques de redactora, locutora i guionista, entre d’altres. Ha estudiat Humanitats a la UOC i té un postgrau de Reporterisme a la Universitat Ramon Llull. Va començar la seva trajectòria professional al diari Segre, fent col·laboracions també al setmanari Presència i al Diari d’Andorra, i després es va incorporar a COM Ràdio. Va ser mare per primera vegada al febrer de 2014, amb 31 anys, i al març de 2020, en plena pandèmia, va saber que estava embarassada de la seva segona filla.

Mariona Visa (Lleida, 1979) és una investigadora especialitzada en comunicació social i audiovisual, professora universitària i escriptora catalana. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra el 2001, i doctora en Comunicació Social el 2012, exerceix com a professora i investigadora al grau en Comunicació i Periodisme Audiovisuals a la Universitat de Lleida des de 2009. Durant la seva formació va realitzar estades d’investigació a la Universitat de Lausana a Suïssa, i a la University of Bath a Anglaterra. És membre del grup d’investigació Trama, grup de recerca en transformacions en els mitjans audiovisuals i les seves implicacions en el desenvolupament polític, cultural i social, i del Grup d’Estudis de la Cultura i les Identitats a l’Europa Contemporània (GECIEC) de la mateixa universitat. Les seves principals línies de recerca giren al voltant de les xarxes socials i les plataformes digitals, i també mostren la representació a través de les imatges i la concepció social de la maternitat als mitjans de comunicació. Al llarg de la seva trajectòria de recerca ha escrit diversos articles acadèmics en revistes nacionals i internacionals i assajos com “Madres en red” (2014), “L’àlbum fotogràfic familiar. Un relat socialitzat de la pròpia vida” (2013), “Padres y madres en serie” (2015) i “La representación de la maternidad en la ficción comtemporánea” (2020). També és autora del blog “Aprenent a ser mare”, del periòdic digital ARA Criatures.  

DATA

Dissabte 09 des. 2023
Finalitzat

HORA

12:00 pm

Localització

La Fatal
c/Vallcalent, 65. 25006, Lleida

Organitzador

La Fatal
Codi QR